Ірімшік жасаушы |
Кәсіптік қызметтің көрсетілген түрін және тиісті кәсіби құзыреттерді меңгеру мақсатында білім алушы кәсіптік модульді меңгеру барысында келесілерді білуі тиіс: - сүт, ашытылған диеталық сүт өнімдері, сүзбе және сүзбе өнімдері, қаймақ, май, ірімшік және басқа да өнімдерді өндірудің технологиялық процесін жүргізу; - шикізатты сапасына қарай өндіріс түрлері бойынша бөлу; - сүтті қалыпқа келтіру бойынша есептеулерді орындау; - диеталық өнімді өндіру кезінде ашыту және салқындату процесінің температуралық режимін реттеу және зертханалық талдаулар бойынша оның жетілу дайындығын анықтау; - нормативтік және технологиялық құжаттамаға сәйкес технологиялық процеске қойылатын талаптардың сақталуын бақылау; - өнімді орау және ыдысқа салу сапасын бақылау; - дайын сүт өнімдерінің сапасын бағалау; - ақау себептерін жою жөніндегі іс - шараларды әзірлеу; - сүт өнімдерін өндіру бойынша өндірістік-технологиялық есепке алу мен есептілікті жүргізу; - технологиялық жабдықты жуу сапасын бақылау, оны жұмысқа және өндірістің санитариялық жағдайына дайындау; - өнім сапасын басқарудың неғұрлым жетілдірілген жүйелерін, жаңа және қолданыстағы стандарттарды қайта қаралған бақылау әдістерін, техникалық шарттар мен өзге де нормативтер мен нұсқаулықтарды әзірлеуге және енгізуге қатысады. - келіп түсетін шикізатты есепке алу; - зертханалық талдаулар мен органолептикалық көрсеткіштер негізінде сүтті сапасы бойынша сұрыптау және ірімшікті өндіру үшін жарамдылығын анықтау; - ірімшік өндіру үшін бактериялық ұйытқылар мен ерітінділер дайындау; - өндірілетін өнім түрлері үшін бактериялық ұйытқыларды, мәйекті фермент және хлорлы кальций ерітінділерін дайындауды бақылау; - ұйынды мен ірімшік дәнінің дайындығын тексеру; - индикаторлық әдіспен ірімшіктің белсенді қышқылдығына мерзімді тексеру жүргізу; - өндірілген ірімшіктің мөлшерін ескеріп, оны тұздайтын бөлімшелерге беру; - дайын өнімнің ақау себептерін талдау; - ақау себептерін жою бойынша іс-шараларды әзірлеу; - ірімшік және сарысудан жасалатын өнімдерді өндіру бойынша жабдықтың жұмыс режимін қамтамасыз ету; - ірімшік пен сарысудан жасалған өнімдерді өндіру бойынша технологиялық жабдықты тиімді пайдалануды бақылау; - жабдықтардың, қалыптар мен мүкәммалдың санитарлық жағдайын бақылау, Білуге тиіс: - сүт сарысуынан ірімшік және өнімдер өндіру кезінде шикізатқа қойылатын қолданыстағы стандарттардың талаптарын; - бактериялық ұйытқыларды, мәйекті фермент және хлорлы кальций ерітінділерін дайындау әдістемесін; - сүт сарысуынан ірімшік пен өнімдерді өндірудің технологиялық процестерін; - дайын өнімді өндірудің әртүрлі сатыларындағы технохимиялық және микробиологиялық бақылау талаптарын; - ақаудың пайда болу себептері және оларды жою тәсілдерін; - сүт сарысуынан ірімшік және өнімдер өндіру бойынша жабдықтың қолданылуын, жұмыс істеу принципі және құрылысын; - құжаттаманы жүргізу нысандары мен ережелерін; - жабдықты, қалыптарды, мүкәммалды жуу режимдерін.
|